Om oss

Aj då. Nu hamnade du här ändå. Vi pratar ju hellre om våra pizzor än om oss själva. Men okej vi hittar väl på nåt:

"Jag vet inte om det här är en pizzeria eller nåt slags konstprojekt." Det var Anders Östblom som sa det medans han släppte en tunn, utbakad pizzadeg perfekt på bänken så att det bildades en imponerande luftbubbla i mitten. Vi andra stod trollbundna och tittade på. Året var 2016 och cirka en vecka hade gått efter att Anders Östblom och Oskar Montano öppnat 800 grader på Sigtunagatan 17. Det skulle bli pizza på deras sätt eller så kunde allt dra åt helvete. Som tur är betydde det där 'pizza på deras sätt' helt enkelt 'sjukt god pizza' och det tog inte lång tid innan det blev vida känt över hela Stockholm. Eller ok, 'vida känt' tog nog lite tid ändå, men ganska känt, runtomkring i kvarteret i alla fall, det gick rätt fort.

Konceptet med 800 grader var enkelt; det fanns inget koncept. Det som styrde ödet var en ständigt improviserad magkänsla som eldades på av ett oroväckande nörderi kring råvaror och deg, ett provocerande vinintresse, sällsynt intuitiva smaklökar och ett starkt behov av att ha kul på jobbet. Nej ok, ventilationen var inte på topp där i början så ja, ofta låg pizzaröken tung över de lätt hostande gästerna, men det var ändå härligt. Och ja, vissa av oss (inga namn) var riktigt dåliga på att sätta upp bongarna så ok, ibland kunde två meter utmatade kvitton upptäckas under kassan medans 40 gäster tålmodigt väntade på pizzor som inte bakades, men det var ändå härligt. Som vi såg det, var pizzorna det som var det viktiga och allt det där andra skulle säkert lösa sig.

Och det gjorde det ju.

Idag har 800 grader på Sigtunagatan ett ordentligt ventilationssystem. Lite väl ordentligt kan man tycka när man kisar upp mot de överdimensionerade aluminiumrören som tar upp halva takytan. Men vi är mycket nöjda. Doftar du Roja Elysium när du kommer in, doftar du Roja Elysium när du går ut (med kanske bara en liten hint av salciccia). Och alla (inga namn) har lärt sig ta beställningar samtidigt som man sätter upp bongarna på väggen.

Vi styr fortfarande allt med den beprövade magkänslan och vet fortfarande inte riktigt om vi är en pizzeria eller ett konstprojekt. (Den som fortfarande är bäst på att göra störst bubbla i en utbakad pizzadeg är i alla fall Anders, tycker han själv).

Och så har vi vårt nya, underbara 800 grader Söder - ett hål i väggen på Kocksgatan 3, där viktig forskning pågår kring pizzaslicens optimala framställning (Oskar har börjat gå under namnet ’Crispy Montano’ nu så du fattar att det är allvar).

Vad mer kan vi berätta? Äh det räcker nog så. Nu kan du väl gå tillbaka till sidan om pizzorna istället. Mycket mer intressant, vi lovar. Ses på 800 grader Vasastan eller 800 grader Söder.